Hvis du ønsker at tabe dig eller opbygge muskelmasse er det vigtigt at vide, hvor mange kalorier du spiser og hvordan energifordelingen er i de fødevare du spiser. Mange synes det er svært at gennemskue indholdsfortegnelsen på de fødevarer de kommer i deres kurv, derfor har jeg lavet denne guide der kan hjælpe dig på rette vej :-)

1 kcal  er det samme som 4,18 kilojoule (KJ)

  • 1 gram protein indeholder 4 kcal / 17 KJ
  • 1 gram kulhydrater indeholder 4 kcal / 17 KJ
  • 1 gram fedt indeholder 9 kcal / 38 KJ
  • 1 gram alkohol indeholder 7 kcal / 30 KJ

Eksempel: A38 –  Pr. 100 g er næringsindholdet:

  • 3,7 g protein
  • 3,5 g fedt
  • 4,7 kulhydrat
  • 87,3 g vand

Protein og kulhydrat har samme mængde kilojoule pr. 1 gram/17 KJ – Fedt har 38KJ pr. 1 gram.

  • Protein:          (3,7g * 17 KJ/g)  =             62,9 KJ (15 kcal) 
  • Fedt:                (3,5g * 38 KJ/g)  =          133,0 KJ (32 kcal)
  • Kulhydrat:     (4,7g * 17KJ/g)   =            79,9 KJ ( 19 kcal)
  • Samlet energifordeling:           =          275,8 KJ 
  • Omregnet til kcal (275,8/4,18)=       66  kcal

Energifordelingen viser hvilke mængde energi der kommer fra hvilken makronæringstoffer:

  • 62,9/275.8 * 100 =             23 % energi fra protein
  • 133/275.8 * 100 =              48 % energi fra fedt
  • 79,9/275.8 * 100=              29% energi fra kulhydrat
I eksemplet med A38 er der kun 3,5 gram fedt pr. 100 gram, men regner du fordelingen af kalorier ud er der 32 kcal fedt pr. 100 g og energifordelingen viser at 48% kommer fra fedt.

Mine anbefalinger:

  • Mager kød aldrig over 10 g fedt pr. 100 g.
  • Ost maks. 20 g fedt pr. 100 g.
  • Mælkeprodukter max 0,5 gram fedt pr 100 gram
  • Morgenmad produkter maks. 10 g. sukker pr. 100 g.
  • Brød altid fuldkorn, helst uden sukker og minimum 8 g kostfibre pr. 100 g.
  • Olier altid koldpresset, foretrækker oliven, raps, avocado, hørfrø og kokos.
  • Spis nødder og kerner dagligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *